Verkiezingsprogramma 2022

Wij zijn trots op onze mooie gemeente. De afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan een duurzame doorontwikkeling van Dinkelland. Dankzij een vruchtbare samenwerking in een stabiele coalitie. Met als resultaat dat we nog steeds wonen en leven in één van de meest veilige, gelukkige en welvarende gemeenten van Nederland. Met bovendien inmiddels een gezonde financiële huishouding. En daarom ruimte voor nieuwe ideeën.

We bouwen meer woningen voor starters en senioren

De afgelopen 4 jaar hebben we in alle kernen en in het buitengebied een groot aantal woningen gebouwd. Maar dat is wat ons betreft nog niet genoeg. De vraag naar woningen in Dinkelland is alleen maar toegenomen, vooral onder starters en senioren. Het mag niet zo zijn dat jongeren uit onze gemeente moeten vertrekken omdat ze hier geen (betaalbare) woning kunnen vinden. Bovendien willen we ook nieuwe noabers kunnen blijven verwelkomen in Dinkelland. Daarom willen we de komende 4 jaar nog eens 800 woningen erbij bouwen. Vóór 2030 moeten er in totaal 1300 nieuwe woningen zijn gerealiseerd in Dinkelland. Dat doen we door de procedures te versimpelen en te verduidelijken. De omgevingswet helpt ons hierbij. Bij nieuwe bouwlocaties betrekken we bouw- en infrabedrijven in een vroeg stadium. Deze plannen verkorten het proces tussen plan, bestemmingsplanwijziging en daadwerkelijke kaveluitgifte aanzienlijk.


We werken aan een sterke economie en meer werkgelegenheid

We zijn trots op onze bedrijven en blijven investeren in een gezond ondernemersklimaat in Dinkelland. Maar ook dragen we bij aan de versterking van de economie van Twente. Veel van onze inwoners werken immers elders in Twente. Ook zij hebben baat bij een goede bereikbaarheid, het Twents Fonds voor Vakmanschap, de Agenda voor Twente en samenwerking met onze kennisinstellingen en het bedrijfsleven in de Twente Board. Wat goed is voor Twente is ook goed voor Dinkelland. In Dinkelland blijven we ruimte bieden voor nieuwe initiatieven, ook in vrijkomende agrarische bebouwing. Zeker als deze past in ons landschap. Ook helpen we onze agrariërs om te blijven vernieuwen om ook op de lange termijn onze omgeving gezond en leefbaar te houden. Daarnaast willen we investeren in extra bedrijventerreinen in Weerselo, Ootmarsum en Denekamp. Dat kan ook, want we hebben de afgelopen jaren goed gelet op de uitgaven en flink gespaard. Ons huishoudboekje is op orde. Daarom kunnen we nu extra investeren in economie en werkgelegenheid. Onze consulenten voor agrariërs, midden- en kleinbedrijf en de toeristische sector spelen daarbij een belangrijke rol. 


We zetten in op duurzame energie

In Dinkelland bieden we ruimte aan initiatieven om op duurzame wijze energie op te wekken. We zetten niet primair in op windenergie. Wij kijken vooral naar andere energiebronnen en vormen van energieopwekking die passen in onze omgeving. Zon, geothermie, waterkracht en biovergisters bijvoorbeeld. Wij denken dat daar nog veel te halen valt. Ook kijken we met interesse naar de verschillende initiatieven om waterstof in te zetten als energiedrager. Daarom sluiten we ons aan bij de Twentse Waterstofhub, waarmee de ontwikkeling en toepassing van waterstof in Twente en dus ook in Dinkelland in een stroomversnelling komt. Naast de opwek van duurzame energie investeren we ook in meer publieke laadpunten voor elektrische auto’s, scooters en fietsen. Op dit moment zijn dat er nog veel te weinig. De komende vier jaar bouwen we er 200 bij. En in 2030 moeten er wat ons betreft 800 laadpunten staan in Dinkelland. Tot slot gaan we door met het verduurzamen van onze gebouwen. Voor onze scholen moet het daarom makkelijker worden om daarin financieel ondersteund te worden. Daarom maken we de criteria van het Duurzaamheidsfonds Dinkelland simpeler. Zodat meer scholen daar gebruik van kunnen maken.


We maken de openbare ruimte mooier en klimaatbestendig

We houden van ons coulisselandschap, Noordoost Twente is prachtig. Het onderhoud in onze kernen moet beter. We verbeteren het onderhoud in onze kernen, wegen en bermen. We plaatsen meer afvalbakken in onze toeristische centra en zetten in op meer groen ter bevordering van de biodiversiteit en het milieu. Een volwassen boom kappen en een jong boompje terugzetten helpt het milieu niet. We komen met een plan om meer onderhoudsarme bomen in onze kernen te planten. Die zorgen immers voor schaduw, reguleren regenwater, hebben een zuiverende werking van schadelijke stoffen in de lucht en slaan CO2 op. Maar we investeren ook in meer blauw om steeds vaker optredende droogte en extreme regenbuien het hoofd te kunnen bieden. Ook met hulp van nieuwe, innovatieve technieken en oplossingen. Dit doen we samen met onze inwoners en met hulp van de drie O’s: overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen. Want om ons aan te passen aan het veranderende klimaat hebben we hun denk- en doekracht keihard nodig. 


We houden de zorg in al onze kernen op peil

De markt laat zien dat ze goede zorg kan bieden. Maar daar waar het niet goed gaat moeten we als gemeente ingrijpen. Want in al onze kernen moet de zorg op orde zijn. We dagen marktpartijen uit om ook in onze kleinste kernen zorg te blijven bieden, het liefst op kleine schaal. Als je bent opgegroeid in bijvoorbeeld Weerselo, zou het wat ons betreft ook mogelijk moeten zijn om oud te worden in Weerselo. En dat geldt dus voor álle Dinkellandse kernen. Dat vraagt om goede, bereikbare huisartsenzorg en voldoende verzorgingscentra in de verschillende kernen. Maar ook blijven we ons inzetten voor een snelle inzet van hulpdiensten in onze gemeente. Het duurt soms nog steeds te lang voordat een ambulance ter plaatse is. 


We houden de lokale lasten laag 

We willen de gemeentelijke lasten de komende jaren wederom niet verder laten stijgen. We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan een gezonde boekhouding. We hebben voldoende reserves opgebouwd en staan er daarom goed voor. Met dat beleid gaan we gewoon door. Wat ons betreft worden de OZB en de rioolheffing dus ook de komende jaren niet verhoogd. 


We blijven in gesprek met onze inwoners over de toekomst van onze gemeente

We geloven in MijnDinkelland2030. In de meeste kernen heeft dat hele mooie beelden, ideeën en acties opgeleverd. Maar nog niet overal. Waar nodig gaan we op zoek naar andere manieren om samen met de bewoners te werken aan de visie en inrichting van onze kernen. Want we vinden het belangrijk dat we met onze inwoners in gesprek zijn en blijven. Niet alleen over wat we samen belangrijk vinden in onze kernen, maar ook waar we samen naar toe willen werken.


We verwelkomen meer toeristen

Het wordt gezellig drukker in onze gemeente. Ook toeristen weten ons steeds beter te vinden. Dat moedigen we natuurlijk aan. Daarbij zetten we vooral in op korte verblijfsrecreatie (3-5 dagen) en op dagrecreatie. Hierbij houden we oog voor de belangen van onze inwoners, ondernemers, agrariërs en de natuur. De toeristenbelasting komt ten goede aan het toerisme. Dit doen we door de toerismebelasting te oormerken. We werken nauw samen met het toeristisch ondernemersfonds Dinkelland, de VVV, Twente Marketing en onze Noordoost Twentse buurgemeenten Tubbergen, Losser en Oldenzaal. We blijven deel uitmaken van regionale samenwerking voor de parken Hulsbeek, Rutbeek, Lageveld en de 11.000 kilometer fiets-, wandel- en mountainbikeroutes. Ook breiden we de grensoverschrijdende samenwerking met Nordhorn de komende 4 jaar uit. Daarbij kijken we ook naar het Almelo-Nordhorn kanaal. Deze maken we niet bevaarbaar. Dat is gewoon te duur en bovendien niet goed voor de natuur.


We houden Dinkelland veilig  

We zijn al jaren één van de veiligste gemeenten van het land. En dat willen we graag zo houden. Criminaliteit is ook in Dinkelland een punt van zorg. Dit doen we door samen met de politie en de boa’s op te trekken en signalen op te halen bij inwoners en boeren. Er komen meer boa’s voor controle en handhaving op verschillende gebieden, waaronder parkeren in de blauwe zone. Maar bij veiligheid denken we ook aan verkeersveiligheid. Zo plaatsen we meer digitale snelheidsborden die automobilisten wijzen op hun snelheid. Er komt betere bewegwijzering naar parkeerterreinen. Overbodige verkeersborden worden verwijderd. Hiermee scheppen we duidelijkheid, voorkomen we ongevallen en dragen we bij aan een de bescherming van kwetsbare verkeersdeelnemers. 


En verder…

Sport: sport is essentieel voor de gezondheid. We werken samen met de andere Noordoost Twentse gemeenten zoals Tubbergen, Oldenzaal en Losser. We werken aan een sportbedrijf om het sportaanbod in stand te houden. We bouwen het lokaal sportakkoord verder uit. Onze sportconsulent vervult daarin een belangrijke rol. Binnensportaccommodaties komen zoveel mogelijk in handen van clubs en verenigingen.


Cultuur: carnaval, musea, kulturhuizen, de Twentse taal, Paasgebruiken, carbid schieten, heemkunde, maar ook noaberschap zijn voor ons belangrijke culturele waarden en houden we natuurlijk in stand. We stimuleren de Twentse taal.


Participatie: initiatieven van inwoners omarmen we zoveel mogelijk. Samen bepalen we immers de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarom zetten we samen met onze inwoners volop in op de nieuwe Omgevingswet. We dagen u uit om hierin mee te denken en met ons in gesprek te gaan. Zoals we dat bijvoorbeeld ook het afgelopen jaar hebben gedaan met de jongerencarnavalsverenigingen in onze gemeente. Daar hebben we heel veel van geleerd.


Inburgering: met de nieuwe Wet Inburgering worden meer taaleisen gesteld aan nieuwe noabers die uit hun land gevlucht zijn en bij willen dragen aan onze samenleving. We willen dat deze nieuwe noabers eerst inburgeren in combinatie met werk en vervolgens gaan werken en/of studeren. Kinderen jonger dan 4 jaar van inburgeraars gaan overdag naar de voorschoolse educatie zodat ze een goede start hebben en de Nederlandse taal machtig zijn zodra ze naar de basisschool gaan. 


Afval: we onderzoeken hoe we ons afval slimmer en makkelijker kunnen inzamelen. Daarbij kijken we ook naar andere alternatieven voor de huidige praktijk van bronscheiding. Dat mag echter geen extra kosten opleveren voor onze inwoners.


Mobiliteit: we maken ons sterk voor een goed openbaar vervoer. Zo willen we de buslijn van Denekamp naar Almelo die stopt in Tilligte en Ootmarsum in stand houden. Daarnaast introduceren we ook in Dinkelland de Twentse GOAN app waarmee je in één oogopslag ziet op welke manier je het beste van A naar B kunt reizen.


Maatschappelijk vastgoed: we willen geen eigenaar meer zijn van gebouwen die door de gemeente niet gebruikt worden. We gaan samen met de inwoners en marktpartijen kijken hoe we dit kunnen invullen.