Rioolheffing

Het college van Dinkelland heeft onlangs het nieuwe Gemeentelijke Rioleringsplan gepresenteerd. Daarin staat onder meer dat de rioolheffing in elk geval tot en met 2024 jaarlijks met 5 euro verhoogd wordt. Daarmee loopt het college vooruit op extra maatregelen die genomen moeten worden in verband met de klimaatverandering. Dinkelland moet onder meer zorgen voor meer bovengrondse opvang van regenwater. Ook moet relatief veel oude riolering tot 2024 vervangen of gerepareerd worden.

Als het aan de VVD ligt, wordt het besluit over de verhoging van de rioolheffing pas genomen nadat de gemeente de zogenoemde stresstest heeft ondergaan. Uit die test moet duidelijk worden in hoeverre Dinkelland is voorbereid op extreme weersomstandigheden, zoals heftige regenbuien.

Afhankelijk van die test moet de gemeente maatregelen nemen. „Hopelijk kunnen we raadsbreed deze motie aannemen en het college opdragen om na de stresstest in het najaar van 2019 met een plan inclusief financiële onderbouwing te komen”, zegt VVD-raadslid Joris Poffers. „Dan wordt ook duidelijk wat de stresstest voor consequenties heeft voor de begroting van 2020 en toekomstige jaren.”

Als de gemeente afziet van de verhoging van de rioolheffing komend jaar heeft dat gevolgen voor de begroting. De VVD stelt daarom voor het bedrag dat de gemeente tekort komt als de verhoging niet doorgaat, 56.000 euro, te halen uit het potje dat bestemd is voor duurzaamheidsprojecten. Als het aan de VVD ligt, wordt de inflatiecorrectie wel toegepast.