Vaccinatiegraad in Dinkelland

De Dinkellandse VVD-fractie heeft Raadsbrief 2019 nr. 52 aan laten tekenen omdat er onduidelijkheden zijn over de vaccinatiegraad in Dinkelland. "https://gemeenteraad.dinkelland.nl/documenten/Raadsbrieven/2019-52-vaccinatiegraad-in-Dinkelland.pdf" (Zie ook bijlage) Allereerst willen we het college complimenteren voor de uitvoering van de inhaalcampagne inzake de meningokokken vaccinatie. Dit getuigt van adequate actie door het college (dus ook de GGD) n.a.v. de te lage cijfers.

Er blijven echter nog vragen over de vaccinatiegraad in Dinkelland en dan met name over de BMR en DKTP. Belangrijk is dat deze vaccinatiegraad boven de 95% blijft volgens de WHO-norm (RIVM, 2019). We hebben in de raadsbrief kunnen lezen dat in verband met het huidige uitbraakrisico van mazelen deze hoge vaccinatiegraad van 95% van belang is (Dinkelland, 2019). Hoe meer mensen er ingeënt zijn tegen een bepaalde ziekte, hoe beter een groep beschermd is tegen deze ziekte, oftewel groepsimmuniteit. Mensen die nog niet ingeënt zijn, worden door deze groepsimmuniteit toch beschermd. Als er voldoende mensen ingeënt zijn  (>95%) wordt het voor een ziekte moeilijker om zich te verspreiden. Daardoor wordt het voor de ziekte dus ook moeilijker om niet ingeënte mensen te bereiken. Dit geldt vooral voor jonge baby’s die de vaccinatie nog niet hebben gekregen. Maar als er onvoldoende mensen ingeënt zijn (<95%), kunnen ongevaccineerde mensen de ziekte sneller krijgen. Oftewel, met een vaccinatiegraad onder de 95% is er geen sprake meer van groepsimmuniteit waardoor ongevaccineerde mensen dus gevaar lopen (RIVM, 2019).

We vinden het als Dinkellandse VVD belangrijk dat ouders hun kinderen (maar ook zichzelf) laten inenten. Niet alleen ter bescherming van hun eigen kinderen, maar ook ter bescherming van andere kinderen die de vaccinatie nog niet hebben gehad omdat ze nog te jong zijn om een vaccinatie te krijgen.


De GGD streeft er binnen de haar gegeven mogelijkheden zoveel mogelijk naar om kinderen te vaccineren op zo jong mogelijke leeftijd (Gemeente Dinkelland, 2019). De raadsbrief geeft ook aan dat voor zowel de BMR als de DKTP onder tweejarigen aan de WHO-norm wordt voldaan, beide namelijk 96,7%. Dat is een mooi resultaat. Zeker als je het vergelijkt met het landelijk gemiddelde. Maar 3,3% is dus ongevaccineerd, laten we zeggen 1 op de 30 jonge kinderen op het meetmoment van 2 jaar.


Ten slotte geeft de raadsbrief aan dat de vaccinatiegraad in Dinkelland (behoudens HPV) hoog ligt. Dat klopt inderdaad als je het vergelijkt met het landelijk gemiddelde, maar dat wil niet zeggen dat er niets hoeft te gebeuren. Wat betreft het humaan papillomavirus (HPV) is de vaccinatiegraad rond de 50%. Wat de Dinkellandse VVD betreft is dit veel te laag. 80 tot 90% van alle mensen wordt in hun leven besmet met HPV. Vaak ruimt het lichaam dit virus zelf op. Ruimt het lichaam dit niet op, dan bestaat de kans bij vrouwen op baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker is nagenoeg in alle gevallen het gevolg van besmetting met HPV, een seksueel overdraagbaar virus (RIVM, 2019). “Andere vormen zijn kanker in vagina, schaamlippen, anus, aan de penis, in de mondholte, in een gedeelte van de keel en in de slokdarm. Tussen besmetting met HPV en het ontstaan van kanker zit meestal 15 jaar of meer” (RIVM, 2019). Maar ook jongens kunnen dus door de gevolgen van HPV ziek worden. Aangezien in 2021 HPV ook voor jongens in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen wordt ziet de Dinkellandse VVD graag dat de gemeente er voor zorgt dat scholen vanaf dit schooljaar gebruik kunnen maken van gastcolleges die verzorgd worden door de GGD, eventueel i.s.m. ervaringsdeskundigen die als gevolg van HPV ziek zijn geworden.


Daarnaast wordt in de raadsbrief niets genoemd over het feit dat de BMR- en DKTP volledig afgesloten (10-jarigen) nog wel onder de WHO-norm van 95% ligt. We hoeven niet het beste jongetje of meisje van de klas te zijn, maar als Dinkellandse VVD willen we wel dat in 2021 de vaccinatiegraad boven de 95% ligt. We zouden dit doel dan ook graag aan het college mee willen geven.


Ten slotte maakt de Dinkellandse VVD zich zorgen over mogelijk niet gevaccineerde kinderen in de kinderopvangcentra van Dinkelland. Ouders worden op papier gevraagd of ze hun kind laten deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Om mogelijke weigering (wettelijk helaas nog niet toegestaan) voor kinderopvang te voorkomen zodra een ouder ‘nee’ aanvinkt, zal elke ouder dus standaard ‘ja’ invullen. We hebben begrepen dat de brancheorganisatie in overleg is met de landelijke overheid wat de wettelijke mogelijkheden zijn om ongevaccineerde kinderen te weigeren. Op papier (ingevuld door ouders) staat dus waarschijnlijk dat alle kinderen gevaccineerd zijn.


Dan onze waarnemingen voorzitter, op basis van o.a. Dinkelland in Cijfers.


Waarneming 1: Cijfers uit 2017 van Dinkelland in Cijfers laat m.b.t. volledige deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma een daling zien. 


Waarneming 2: Cijfers uit 2017 laat het percentage inwoners zien dat geen enkele vaccinatie heeft. Het percentage inwoners dat geen enkele vaccinatie heeft neemt toe. 


Waarneming 3: Vanaf 2015 vindt er een sterke daling van de vaccinatiegraad plaats. BMR basisimmuun en Men.C stabiliseren zich vanaf 2017 maar zijn nog niet op het niveau van eind 2014 toen het nog groter of gelijk aan 98% was. De overige dalen verder. Kortom, de vaccinatiegraad is niet op peil, maar stabiliseert zich volgens onze informatie enigszins. 


Waarneming 4: Cijfers uit hoogstwaarschijnlijk 2017 laten zien dat BMR volledig afgesloten 96,4% is en DKTP volledig afgesloten 96,4% is. De raadsbrief geeft nu echter aan dat dit in 2018 respectievelijk 93,9% (BMR) en 94,3% (DKTP) is. Een daling wederom en nu dus onder de wenselijke WHO-norm van 95%.

 


Onze vragen/voorstellen:


In het krantenartikel van Tubantia donderdag 26 september 2019 ‘prik voor mazelenvrije opvang’ vertelt een huisarts dat kinderen geboren tussen 1965 en 1975 geen BMR-vaccinatie hebben gehad. "Het zat niet in het rijksvaccinatieprogramma. Als je werkt met kwetsbare kinderen, is het verstandig om je alsnog te laten inenten. Uitbraken van mazelen komen nog geregeld voor. De gevolgen kunnen heel ernstig zijn." Aldus een huisarts die betrokken was bij deze ‘inhaalactie’ van kinderopvang Columbus Junior (Tubantia, september 2019).


1) Welke acties gaat het college ondernemen om de vaccinatiegraad van BMR en DKTP volledig afgesloten omhoog te krijgen, minimaal boven de 95%? 



2) Is het college bereid om samen met de GGD in kaart te brengen om hoeveel inwoners het gaat die tussen 1965 en 1975 geboren zijn en geen BMR-vaccinatie hebben gekregen? Zo nee, waarom niet?


3) Is het college bereid inzichtelijk te maken hoeveel mensen behorende tot deze doelgroep werkt in de kinderopvang/gastouderbureaus? Zo nee, waarom niet?


4) Is het college het met de Dinkellandse VVD eens dat met name mensen geboren tussen 1965 en 1975 die in de (Dinkellandse) kinderopvang werken zich alsnog in zouden moeten laten enten? Zo nee, waarom niet?


5) Is het college bereid om samen met de GGD en kinderopvang/gastouderbureaus met een voorstel te komen om deze doelgroep alsnog in te laten enten?


Voorstel: ga kijken waar de quick wins liggen, bijvoorbeeld betere voorlichting in HPV-vaccinatie voor zowel meisjes als jongens op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Meisjes kunnen op 12-jarige leeftijd worden gevaccineerd in het jaar dat ze 13 jaar worden (RIVM, 2019). Het merendeel van de meisjes en jongens zit dan in groep 8 en in de 1e klas van het voortgezet onderwijs. 


Bestaat er een mogelijkheid dat het college i.s.m. de GGD een voorlichtingscampagne start in Dinkelland en andere gemeenten oproept hetzelfde te doen inzake HPV-vaccinatie? In 2021 komt HPV ook in het vaccinatiepakket voor jongens (RIVM, 2019), maar ze kunnen zich nu ook al laten vaccineren bij de huisarts, overigens wel tegen extra kosten tot 2021.


6) Welke acties gaat het college ondernemen om de vaccinatiegraad van HPV omhoog te krijgen?


7) Welke kosten zitten er voor jongens aan vast die zich nu al in willen laten enten?


Raadsbrief 52 (inzake vaccinatiegraad Dinkelland) is in juli 2019 verstuurd. Daarin wordt aangegeven dat uitsplitsing per kerndorp niet zichtbaar is.


8) Waarom niet? De GGD heeft toegezegd dat deze cijfers op korte termijn volgen.


9) Wanneer kunnen we deze cijfers verwachten?


10) De wethouder heeft cijfers van de GGD van het jaar 2018 ontvangen en heeft dit o.i. prima verwoord in een raadsbrief. Wanneer kunnen we deze cijfers in de databank terug zien? Met andere woorden: kan onze databank Dinkelland in Cijfers up-to-date gemaakt worden zodat we onze controlerende functie goed uit kunnen blijven oefenen?


11) Hoe ziet de voorlichting inzake HPV-vaccinatie er nu precies uit in Dinkelland?


12) Wat gaat het college er aan doen om de doelgroep die geboren is tussen 1965-1975 te bereiken?


Zet cookies aan om de video te tonen.