Motie semipermanente huisvesting voor statushouders en starters

In eerste instantie klinkt de motie semipermanente huisvesting voor statushouders en starters sympathiek. Je zou jezelf als raadslid haast af gaan vragen waarom je deze motie niet eerder voorbij hebt zien komen. En die vraag hebben wij onszelf als Dinkellandse VVD dan weer afgevraagd. Waarom hebben we hier voor onze starters niet eerder aan gedacht?

Nou, dat hebben we wel. Op 13 november 2018 hebben we als raad unaniem een motie aangenomen met als doel het college te laten onderzoeken wat in Dinkelland de mogelijkheden zijn voor de realisatie van tiny houses in de gemeente. Uitgangspunten daarbij waren 1) een onderzoek dat betrekking heeft op alle kernen, 2) dat tiny houses worden gezien als opstap/doorstroming naar reguliere huisvesting en 3) dat actieve betrokkenheid van en overleg met de kernraden deel uitmaakt van het onderzoek. 


Uit dit onderzoek is gebleken dat er vanuit de kernraden, m.u.v. Weerselo, geen concrete belangstelling was voor tiny houses. In heel Dinkelland 14 geïnteresseerden hebben gemeld. Wij menen ons te herinneren dat er ook gesproken is met deze geïnteresseerden en dat er daarna een klein deel overbleef dat echt serieus geïnteresseerd was. Onze vraag aan het College is of dit klopt en of het College denkt dat hier in 2 jaar tijd verandering in is gekomen aan deze serieuze behoefte. 


Daarnaast was het in eerste instantie de bedoeling om semipermanente huisvesting mogelijk te maken voor statushouders. De aanleiding vinden we wel wat discutabel, want “de AZC’s zitten vol”. Dit is een landelijk probleem en de vraag is of Dinkelland actief statushouders moet gaan werven terwijl onze jongeren staan te springen om woningen. Voldoen we niet aan onze taakstelling op dit moment? Laten we hier even heel duidelijk over zijn, voordat we het verwijt krijgen dat we hier geen statushouders willen hebben: statushouders moeten fatsoenlijke huisvesting krijgen, maar de strekking van de motie geeft bij ons het gevoel dat er van alles op poten gezet moet gaan worden voor statushouders en dit vrij snel mogelijk te maken. Dit vergt ons inziens nogal wat van de ambtelijke capaciteit. Wij zien als Dinkellandse VVD liever dat de ambtelijke capaciteit wordt ingezet in de voorbereidingen voor woningbouwplannen voor onze starters. Wij zijn benieuwd hoe de wethouder hierover denkt en hoeveel ambtelijke capaciteit benodigd is om deze motie uit te voeren. Wij proberen ons te verplaatsen in de starters die al jarenlang op een woning zit te wachten. De meesten hebben echt het gevoel dat de gemeente niet voldoende starterswoningen bouwt en vooral niet voldoende snel, maar voor statushouders gaan ze direct aan de slag. Wij kunnen ons voorstellen dat starters hier wat van vinden. Mocht de motie aangenomen worden, hoe denkt het College dit voorafgaand aan het onderzoek en nadien als de resultaten bekend zijn helder te communiceren naar de inwoners? En daarbij: inwoners hebben ons inziens minder moeite met het huisvesten van gezinnen dan het huisvesten van alleenstaande mannen. Hoe kijkt het College hier tegenaan?


Als gekeken wordt naar het voorgestelde onderzoek, dan verwachten wij ook dat de resultaten en de daarop gebaseerde conclusies niet geheel vrijblijvend zullen zijn. Mocht blijken dat er gronden zijn in Dinkelland waar semipermanente huisvesting van statushouders mogelijk is, dan is dit mogelijk voor het COA reden om Dinkelland aan te wijzen voor huisvesting van deze doelgroep. Het onderzoek zou in theorie ook uit kunnen wijzen dat er geen gronden geschikt zijn voor semipermanente huisvesting. Dan heb je een argument richting het COA om aan te geven dat je niet kunt voldoen aan toekomstige taakstelling. Hoe denkt het College hierover? Zijn er nog andere mogelijkheden om het huisvestingsprobleem onder statushouders aan te pakken, bijvoorbeeld Twentebreed?


Tot zover in de 1e termijn voorzitter.


Onder de starters die wij hebben gesproken, en dat blijkt ook uit het onderzoek uit 2019 naar tiny houses, is er weinig belangstelling voor semipermanente huisvesting. Onze vraag is dan waarom starters zijn toegevoegd aan deze motie. Denken de indieners van deze motie dat er in 2 jaar tijd wat veranderd is bij starters qua interesse in een tiny house of zijn starters alleen toegevoegd zodat het draagvlak in de raad inzake deze motie dan toeneemt en kan rekenen op een meerderheid?


Lokaal Dinkelland kwam met het argument dat de motie kansen kan bieden voor starters, mede omdat er middels semipermanente woningen meer huurwoningen vrij gaan komen in de toekomst. Een aantal van deze huurwoningen wordt in de toekomst afgestoten door Mijande voor verkoop. Dit zou interessant kunnen zijn voor de starters. Dit werd bevestigd door het College. 


We hebben daarom als Dinkellandse VVD aan het College gevraagd of er ook een inventarisatie van vrij te komen huurwoningen meegenomen kan worden als deze motie aangenomen wordt. Dan hebben we een duidelijk beeld wat semipermanente huisvesting oplevert voor onze starters. Dit is toegezegd door het College waardoor we als Dinkellandse VVD in hebben gestemd met de motie en deze daardoor unaniem aangenomen is.