Overpeinzingen Collegeakkoord “Vernieuwen, verbinden, versterken”

Waarde voorzitter, ambtsgenoten, wethouders en mensen op de publieke tribune. De verkiezingen liggen inmiddels bijna 3 maanden achter ons. En in die 3 maanden hebben we niet op onze handen gezeten. Er is gezamenlijk, en dan bedoel ik door alle fracties, flink wat arbeid geleverd om een nieuwe vorm van politiek en besturen uit te werken. Je zou het haast ‘de Dinkellandse lente’ gaan noemen. De politieke rust is al een tijdje wedergekeerd in Dinkelland. Een verdienste van alle fracties in de Raad waar we terecht trots op mogen zijn. Lovende woorden over de afgelopen raadsperiode dus. We zijn echter ook kritisch op onszelf, want gaandeweg de raadsperiode bleven we als Dinkellandse VVD in de spiegel kijken en vroegen we onszelf af: doen we nog steeds de goede dingen voor Dinkelland? Het antwoord was ja, maar wel vanuit de stelling of politieke rust zwaarder weegt dan dualisme. Politieke rust is belangrijk en hoeft niet ten koste te gaan van dualisme en andersom hoeft dualisme niet ten koste te gaan van de politieke rust. Daar zijn wij als Dinkellandse VVD van overtuigd, maar we hebben soms geworsteld met de uitvoering hiervan in de afgelopen raadsperiode. Waarom? Het is nieuw, we zijn het zo niet gewend, het is spannend, wat als het mislukt en er toch weer politieke onrust uitbreekt? Allemaal vragen waar ik straks in onze overpeinzingen op terugkom. Het maakt het toch wel extra bijzonder om te constateren dat deze stelling, politieke rust vs. dualisme, in wezen als een rode draad door het hele proces van de Erve Broam sessies tot en met de presentatie van het Collegeakkoord loopt.

Erve Broam sessies

Laten we maar beginnen met de Erve Broam sessies. Deze zijn georganiseerd door de griffie en de burgemeester. Een mooie manier van kennismaken met de nieuwe raad. Er waren echter wel kritische geluiden onder de beoogd raadsleden/-commissieleden dat zij niet aanwezig mochten zijn. Zij mochten nog even op de reservebank blijven zitten en hadden misschien wel heel graag aan willen sluiten. In dit geval spreek ik even voor mezelf voorzitter, want mijn nieuwsgierigheid is soms buitenproportioneel hoog. Maar goed, de Erve Broam sessies bleken later echter wel het fundament te vormen voor het nieuw op te stellen Raadsakkoord. Daar hadden we toen nog onvoldoende weet van. Wij als Dinkellandse VVD vinden dat als dit vooraf nadrukkelijker bekend was geweest, er misschien nog meer input opgehaald had kunnen worden bij Erve Broam, maar wel met de verzachtende opmerking dat ook dit allemaal nieuw is in Dinkelland en nog niet eerder zo opgezet is.

Dinkellandse VVD sessies

Binnen de Dinkellandse VVD hebben we sessies georganiseerd waarop we gezamenlijk naar een antwoord zochten op de vraag: “wat is het draagvlak voor een Raadsakkoord in de fractie van de Dinkellandse VVD en hoe zien we zo’n raadsakkoord voor ons?” En die sessies doen we op onze manier, namelijk met de benen op tafel en onder het genot van een hapje en een drankje in de mooiste fractiekamer van Dinkelland, de Roezeberg. Uit deze sessies is gebleken dat er binnen de fractie draagvlak is voor een raadsakkoord. Een raadsakkoord dat gaat over beleidsambities die raadsbreed gedragen worden. Een raadsakkoord dat bijdraagt aan goede onderlinge verhoudingen, duidelijke afspraken, een goede start van de nieuwe raadsperiode, eensgezindheid en dat uitgevoerd wordt door een politiek college. Volgens onze fractie is dat goed gelukt. De mooiste opbrengst van de sessie is misschien wel de uitspraak van een VVD-lid aan het begin van de avond en de uitspraak van hetzelfde VVD-lid aan het einde van de avond. Want het ging van “doar kump allemoal gin donder van terecht” naar “Och, joa, loaw’t moar eens probeer’n.” Het is voor iedereen een nieuwe werkwijze en dat is soms best spannend. Onbekend maakt immers onbemid. Maar als je er mee aan de slag gaat, er gaandeweg meer over komt te weten en ervaring opdoet dan vallen nieuwe dingen allemaal wel weer mee.

Sessie Raadsakkoord

Als deze sessie de voorbode was voor de rest van de komende raadsperiode dan tekenen we er als fractie direct voor. Het opstellen van het raadsakkoord verliep in goede harmonie en eigenlijk waren we er zo uit. Een prettige manier van samenwerken. Het raadsakkoord bewijst ook dat er uiteindelijk qua inhoudelijke politieke standpunten voor Dinkelland meer is wat ons bindt dan wat ons scheidt. Laten we dat vooral vasthouden de komende raadsperiode. We hebben echter wel een puntje van kritiek op het raadsakkoord. Deze is unaniem vastgesteld door de raad. Dat was ook het doel van het raadsakkoord, maar de oplettende lezer ziet op pagina 2 dat er een coalitieakkoord opgesteld zou worden, maar dat is er niet van gekomen. Wat vinden de andere fracties daar nu van? Moet het raadsvoorstel van het raadsakkoord met terugwerkende kracht geamendeerd gaan worden?

Er ligt nu namelijk een Collegeakkoord en geen coalitieakkoord.

Collegeakkoord

En dat brengt me ook bij het belangrijkste punt van vanavond. We hebben het college aan het werk gezet om het unaniem aangenomen raadsakkoord uit te werken in een collegeakkoord. De Dinkellandse VVD is in zijn nopjes met dit collegeakkoord. We zien veel van onze ambities en wensen terug in dit akkoord en hebben veel vertrouwen in dit team van burgemeester en wethouders om het tot uitvoering te brengen. Het collegeakkoord is bedoeld als uitvoeringsprogramma van het raadsakkoord. Tegelijkertijd zien we in het akkoord dat we op veel dossiers nog veel nieuwe visies en plannen mogen verwachten van het college. Tegelijkertijd wordt in de nieuw beoogde, meer dualistische manier van werken, ook van de Raad verwacht dat ze het initiatief neemt voor nieuw beleid. We vragen ons als Dinkellandse VVD af of het College nog met een concretere uitvoeringsagenda komt. We moeten namelijk zien te voorkomen dat we alleen maar blijven praten en niet tot uitvoering overgaan. Hoe het raadsakkoord, het collegeakkoord en de nieuwe manier van werken uit gaan pakken weten we nog niet. Maar wij zijn positief en optimistisch, dus de Dinkellandse VVD gaat ervoor. Dat lijkt ons ook een voorwaarde. Alleen als we er samen, college, raad én fracties, voor gaan wordt dit een succes. Met opgestroopte mouwen. Wij hebben er zin in!

Dank u wel voorzitter.