AZC Albergen

Wat er in Tubbergen gebeurd is, is echt ver over de grens. Het COA koopt een hotel in gemeente Tubbergen en de regering beslist dat er asielzoekers in mogen worden opgevangen.

De regering passeert de gemeente volledig in een controversieel onderwerp als een asielzoekerscentrum. Het is onbestaanbaar dat de regering op deze manier ingrijpt in de gemeentelijke democratie

Het opvangen en begeleiden van asielzoekers is een taak van het Rijk. 

Door o.a. de stijging van het aantal asiel aanvragen, de achterstand bij de IND bij het verwerken van de asielaanvragen en stagnatie in de uitstroom raken de opvanglocaties overvol. De oplossing moet niet alleen maar gezocht worden in het ad hoc ( verplicht ) openen van nieuwe asielzoekers centra. Er moet gewerkt worden aan een structurele en door de samenleving gedragen oplossing. Dit in samenwerking met de gemeente en niet van bovenaf verplichten. Zoals het nu gaat verliest niet alleen de samenleving maar ook de lokale en provinciale overheden het vertrouwen in het Rijk.


1) Heeft het COA contact met Dinkelland gehad? Zo ja, waarover hebben ze contact opgenomen? Wat was de reactie van het College hierop? Heeft het COA plannen om asielzoekers te huisvesten in Dinkelland? Welke gebouwen heeft het COA in het vizier?


2) Staat Dinkelland bekend als zogenaamde ‘weigergemeente’?


3) Deelt het College de mening van de Dinkellandse VVD dat de werkwijze van het kabinet inzake de plannen van een AZC in de gemeente Tubbergen onacceptabel is? Zo nee, waarom niet?


4) Welke mogelijkheden heeft het College om de komst van een AZC in Dinkelland te voorkomen?


5) Hoe verhoudt de actie van het kabinet zich tot de verdeling van asielzoekers die is afgesproken in Regio Twente-verband?


6) Welke afspraken zijn/worden gemaakt in NOT-verband voor de opvang van asielzoekers?